30 Temmuz 2013 Salı

Doğru lastikleri bulmak için lastik seçme aracını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Yapmanız gereken tek şey, otomobilinize doğru kış donanımlarını bulmak için otomobil modeli veya lastik ebadına göre bir arama yapmak.
Kış Lastikleri Genel Bİlgi
Kış Lastikleri Genel Bİlgileri

Kış Lastikleri Zorunluluğu

Yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara 1 Aralık -1 Nisan tarihleri arasındaki dönemde, uygun kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildi. Zorunlu olduğu halde kış lastiği takmayan araç sürücülerine 500 TL idari para cezası uygulanacak. Özel araçlarda ise kış lastiği için zorunluluk aranmayacak.
Kış Lastiklerinin Zorunluluğu
Kış Lastiklerinin Zorunluluğu
Kış aylarında oluşan özellikle karlı ve buzlu yollarda özel karışımı sayesinde yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruyan kış lastiklerinin, havanın 7 derecenin altına düştüğü her an kullanılması gerekiyor. Çünkü kış lastikleri yaz lastiklerinden farklı olarak, içeriği ve deseniyle kış aylarında daha iyi tutunma ve fren mesafesi sağlıyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelikle de artık yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar kış lastiğini 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak takacak. Bakanlık hava şartlarının durumuna göre bu süreyi 1 ay uzatabilecek.

Kış Lastikleri Zorunlu mu?

Kış Lastikleri Zorunlu Mu
Kış Lastikleri Zorunllu Mu?
Yönetmeliğe göre, kış lastiğinin denetimini bakanlığın yetkilendirdiği bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yapacak. Zorunlu olduğu halde kış lastiği takmayan araç sürücülerine 500 TL idari para cezası uygulanacak.

Kış lastiği takmanın sadece ticari araçlar için zorunlu olduğu, hususi araçlar için herhangi bir yasal zorunluluğun bulunmadığı bildirildi. Yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda kış lastiği kullanılmasını zorunlu hale getiren yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla fiyatları 105 ile 350 lira arasında değişen kış lastiklerine talep arttı. Bu konuda sorulan sorular üzerine Emniyet yetkilileri konuya açılık getirdi.
Kış lastiği takmayan sürücüye ceza uygulamasının ilk etapta şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara yönelik olduğunu vurgulayan trafik yetkilileri, özel araçlar için herhangi bir zorunluğun bulunmadığının altını çizdi.

Kış Lastikleri Zorunlu Olacak

Kış lastiklerinin, olumsuz yol koşullarında yüksek güvenlik sağladığı için kış lastiği takmayı tüm sürücülere tavsiye ettiklerini anlatan yetkililer, kış lastiklerinin özellikle düşük sıcaklıklarda ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha yüksek güvenlik sağladığını kaydetti. Emniyet yetkilileri, lastikleri teknik şartlara aykırı olan, kabak lastiklerle yola çıkan sürücülere 72 lira idari para cezası yazıldığını, ehliyetlerine 20 ceza puanı uygulandığını ekledi.
Kış Lastiği Zorunlu Olacak
Kış Lastiği Zorunlu Olacak
Türkiye’de kış aylarında hava koşullarının sertleşmesiyle birlikte trafik kazalarının yüzde 20 oranında arttığı gözlemleniyor.
İçeriğindeki yüksek silika oranı ve özel karışımları sayesinde, ıslak zeminde yol tutuşu kuvvetli olan kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruyor; özel deseni sayesinde de karlı zeminde ilave çekiş sağlıyor. Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşüyor. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor.

Kış Lastikleri Ne Zaman Takılır

Kış Lastikleri Ne Zaman Takılır
Kış Lastikleri Ne Zaman Takılır
Yaz lastikleri, +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleşerek yola tutunmayı azaltır. Kış lastiği; özel sırt karışımı ve desen yapısı, omuz bloklarının dişli yapısı, özel profi lleriyle yumuşak malzemeden üretilmesi özellikleriyle +7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı arttırır. Kış lastikleri tüm bir kış sezonu boyunca takılmalı yani hava sıcaklığının düşmeye başladığı andan itibaren yani sonbaharda takılmalı ve yine ilkbaharda çıkartılmalıdır. Karlı ve buzlu zeminlerde yere tutunmayı sağlayıp zorlu kış koşullarına çok iyi cevap veren kış lastikleri, aynı zamanda, kuru ve ıslak zeminlerde sürüş güvenliğinde bir azalma olmaksızın güvenle kullanılırlar. Özellikle ıslak zeminlerde suyu en hızlı biçimde tahliye ederek lastiğin yolla temasını devamlı sağlamaya çalışarak aquaplaning/ hydroplaning (suda kızaklama/ yastıklama) riskini en aza indirir. Kış lastikleri yazın kullanıldığında kullanılan sırt karışımının özelliğinden dolayı diğer lastiklere oranla daha çabuk aşınırlar, tekerlek gürültü seviyeleri daha yüksektir ve yüksek yuvarlanma direncinden dolayı aracın yakıt tüketimini arttırırlar. Havalar ısınmaya başladığında çıkarılması gereken kış lastikleri, karanlık ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır. Kış lastiklerinin en önemli avantajı düşük sıcaklıklarda özelliğini kaybetmeyen özel sırt karışımı ile kış koşulları için üretilmiş olmalarıdır.


Kış lastikleri ne zaman araca takılmalı?

Kış lastikleri araca ne zaman takılmalı? Bu lastikler sadece karlı ve buzlu zeminlerde mi kullanılır? Ayrıca kış lastiklerini yaz aylarında kullanmanın sakıncaları neler? Diğer lastiklere göre ne tür avantajları vardır?
Kış LAstiği Ne Zaman Takılmalı
Kış Lastiği Ne Zaman Takılmalı

Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında yağmur, kar ve buzlanmanın üst sıralarda yer aldığının altını çizen Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, kış lastiği kullanımının önemine dikkat çekiyor. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyinin +7 dereceden itibaren sertleştiğini, bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamadığını belirten Akay, kış lastiklerinin ise yapılarındaki doğal kauçuk payları sayesinde düşük sıcaklıklarda bile esnekleşip tutuşlarının arttığını ifade ediyor.
Mevsiminde Doğru Lastik Kullanımının Önemi

Mevsiminde doğru lastik kullanımının sürücüler için önemine değinen Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, “Araç sahiplerinin ortalama olarak 2,5 – 3 senede bir lastik değiştirdiklerinden yola çıkarsak; 6 senede toplamda iki takım lastik kullanılıyor. Kış döneminde araçlarına kış lastiği takmaları durumunda, sürücüler için herhangi bir değişiklik yaşanmayacaktır” dedi.

Kış Lastikleri Ne Zaman Çıkarılır?
KASIMDA TAKILIR NİSANDA ÇIKARILIR 
Kış Lastikleri Ne Zaman Çıkarılır
Kış Lastikleri Ne Zaman Çıkarılır
Gelelim kış lastiklerinin ne zaman takılıp çıkarılmasına. Tabii Türkiye coğrafi konumu bakımından değişik iklimlere sahip. Mesela kış lastikleri batı bölgelerinde Kasım ayında, Doğu bölgelerinde ise ekim ayında takılmalıdır. Daha erken havalarda takılan kış lastikleri havanın sıcaklığından dolayı lastiklerin hızla aşınmasına sebep olur. Kış lastikleri şubat sonu değil nisan ayında sökülerek yerlerine dört mevsim lastikleri takılmalı.

Kış Lastikleri Ne Zaman Sökülür

Pirelli Kış Lastikleri, güneşin kendini göstermeye başladığı şu günlerde, performans, güvenlik ve yakıt tüketimi açısından mevsimine uygun lastik kullanımının önemine dikkat çekiyor. 01 Nisan 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Pirelli’den yaz lastikleri alımlarına World’e özel 8 taksit ve 3 ay taksit erteleme fırsatı sunan Pirelli, kış lastiklerini saklamak isteyenlerde yetkili satıcıları vasıtasıyla lastik saklama hizmeti de sunuyor.
Kış Latikleri Ne Zaman Sökülür
Kış Lastikleri Ne Zaman Sökülür
Petlas kış Lastikleri, güneşin kendini göstermesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, güvenliğinizi ve performansınızı artırmak ve yakıt tüketimi ile çevreye olan etkileri azaltmak için mevsimine uygun lastik kullanılmasını öneriyor. Kışın kış lastiği kullandıysanız güvenlik ve performansta kazandığınızın altını çizen Pirelli, şimdi ise kış lastiklerinden yaz lastiklerine geçerek aracınızı bahara hazırlamanın tam zamanı olduğunu hatırlatıyor ve bu dönemde kış lastiği kullanmaya devam etmenin, performans kaybı, daha fazla aşınma ve daha fazla yakıt tüketimine yol açacağını ifade ediyor.
Öte yandan Pirelli, 01 Nisan 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm yaz lastikleri alımlarına World’e özel 8 taksit ve 3 ay taksit erteleme fırsatı sunarken; kış lastikleri için de yetkili satıcıları vasıtasıyla lastik saklama hizmeti de veriyor.
Mevsime uygun lastik kullanımının güvenlik açısından da önem taşıdığına değinilirken, yaz lastiklerinin artı 7 derecenin üstündeki sıcak hava koşullarında, kuru ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi sağladığı belirtiliyor. Havalar ısındığında kış lastiği kullanıyor olmak; güvenlik ve konfordan feragat etmeniz anlamına gelirken, yakıt tüketimini de artırıyor. Lastikler binek otomobillerde %20 oranında yakıt tüketimine etki ediyor. Yaz lastiklerinin dönme direncinin kış lastiklerine oranla daha düşük olması, daha az yakıt ve daha az aşınma anlamına geliyor.
Michelin Kar Lastikleri, kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin sürüş güvenliği kadar yakıt ekonomisi için de önemli olduğu belirtirken, araç bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Aynı zamanda yumuşak bir sürüş tarzı benimsemek, ani hızlanma ve frenlemelerden kaçınmak, araç klimasını dikkatli kullanmak ve gerekmedikçe elektrikle çalışan cihazların kapatılması konusunda da uyarılarda bulunuyor.
Islak Zeminde Güvenli Sürüş ve Frenleme
Islak zeminde karşılaşılabilecek en büyük tehlikelerden biri olan suda kızaklama, lastiğin su birikintisi içinde adeta yüzmesine ve ani tutunma kaybına neden oluyor. Bu durumda lastiğin yer ile teması kesilmiş olduğundan frene basmanın olumlu bir etkisinden bahsetmek mümkün değil. Yapılacak en mantıklı iş, ayağı gaz pedalından tamamen çekerek, motor devir hızının aniden yükselmesine engel olmak ve direksiyonu mümkün olduğunca sabit tutup, yol ile temasa geçildiğinde aracın doğru yöne gitmesine çalışmak oluyor.
Yine dönüş esnasında frene basmak, lastikler üzerindeki baskıyı iki katına çıkardığından frenleme kuvvetine zıt bir kuvvet yaratıyor. Bu kuvvet de aracın sürüş kararlığını ve dolayısıyla yol tutuşunu zora sokuyor. Bu nedenle, frenlemeyi daha önce yaparak zamanında yavaşlamak ve en önemlisi, lastikler düz konumdayken fren yapmak sürüş güvenliği açısından oldukça önemli bir yer tutuyor.

1 yorum :